iletisim teknikleri

Etkili İletişim Teknikleri

İletişim ve Etkili İletişim Teknikleri Hakkında İpuçları

Basit bir şekilde alırsak iletişim demek bir bireyin bir diğerine ya da bir gruba kendi düşünce veya duygularını iletmesi ve karşı tarafın da dinleyerek cevap vermesi durumudur. Yeni genellikle yanlış yorumlananın aksine iletişim iki tarafın aynı anda yaptığı bir eylemdir. İletişim sözlü ya da sözsüz olabilir. Sözlü iletişim kelimeleri ve sesleri kapsarken sözsüz iletişim mimik ve beden dili tarafından yönetilir. Yanlış anlaşılmaya fırsat vermeyecek etkili iletişim teknikleri her iki türün de kullanımıyla olabilir ancak. Sadece aynı ortamı paylaşmak bile bazen iletişim de olmak için yeterlidir fakat tabii ki bu tarz bir iletişim bahsettiğimiz şekilde etkili kapsamına giremez. Aynı şekilde gündelik hayatta sıklıkla kullandığımız dudak bükme, omuz silkme, gülümseme gibi jestler de iletişim yaratabilir fakat ancak birbirini iyi tanıyan ve ne ifade edildiğini bilen kişiler arasında gerçekten etkili iletişim teknikleri içerisinde ele alınabilir ve bu yüzden genellikle kullanımları sözlü iletişim de gerektirir. Yine de bu jestlerin olmadığı bir iletişim türü de yeterince etkili sayılamaz.

Tabii ki diğer insanlar ve gruplarla sadece yüz yüze iletişimde bulunmayız. Karşımızdakinin jest, mimik ve beden dilini göremeyeceğimiz pek çok şekilde de iletişim sürdürülebilir. Tarihsel olarak bakacak olursak ateş, mektup, telgraf, telefon ve günümüzde e-mail ve mesajlarla internet bu yöntemin temsilcileridir. Böyle durumlarda olabildiğince açık olmak son derece önemli hale gelir. Karşınızdakinin ifadesini göremediğiniz durumlarda yanlış anlaşılabilecek ifadelerden kaçınmalıdır kişi. Günümüzün popüler kullanımları arasında yer alan “emoji”lerin varlığı da belki bu ihtiyaçla açıklanabilir. Şaka,  ironi, dokundurma ya da alay yazılı iletişimde anlaşılması güç yönelimlerdir. Böyle durumlarda gülen bir yüz resmi koyabilmek etkili iletişim teknikleri açısından bakıldığında sözsüz yöntemleri yazılı iletişime de ekleyebilmek anlamına gelir.

Tabii ki iletişimin en büyük amacı anlamak ve anlaşılmaktır. Bu durum da girilen herhangi bir iletişim ilişkisinin hedefi de bu olmalıdır. Anlaşılmayı ve anlamayı amaçlayarak iletişimde olan kişi etkili iletişim teknikleri konusunda sorun yaşamaz. İletişimin doğru olmadığı koşullarda ise kişi çaresizlik, yalnızlık gibi duygular hissedebilir veya sorunlarını çözemez hale gelebilir. Etkili iletişim kurabilmek için ilk önce bunun ne anlama geldiğini anlamak gerekir. Kısaca etkili iletişim kişilerin birbirini anladığı ve kendilerini açıkça ifade edebildikleri iletişimdir. Bunu için iki tarafın da verici olduğu kadar iyi birer alıcı olması da şarttır. Karışık olmamaya özen göstererek düşündükleri ve istediklerini net bir şekilde açıklayan kimseler daha kolay anlaşılır. Anlaşılma her zaman anlaşmak demekle olmayabilir ve bu önemli bir noktadır. Ortak noktada buluşulamayan durumlarda sesi yükseltmeden ve karşıdaki üzerinde baskı kurmaya çalışmadan uzlaşmacı olmak ve kendi düşüncelerine de eleştirel yaklaşabilmek etkili bir iletişimle sonuçlanır. Beden dili açısından bakılacak olursa da iki kişinin etkili bir iletişim kurduğunun en büyük göstergesi yüzlerinin ve vücutlarının birbirlerine dönük olmasıdır. Bu kişilerin dinlediğinin bir işaretidir. Fakat kolların ya da bacakların çaprazlandığı, başka taraflara bakılan durumlar iletişimi reddetmek manasına gelir. Benzer şekilde karşıdakini suçlamak, aşağılamak, dalga geçmek, kavgacı bir tutum sergilemek, dinlememek gibi tutumlar iletişimi başarısızlığa mahkûm edecektir. Örneğin emir cümleleri yerine ikna sözcükleri kullanmak, eleştirmek yerine duygudaşlık ile yaklaşmak, ezici bir tutum yerine örnek olmayı benimsemek en doğrusu olacaktır.

Sonuç olarak istedikleri ve düşündüklerini açıkça söyleyen, negatif bir ortam yaratmaksızın dinleyen ve duydukları konusunda objektif olabilen kişiler etkili iletişim hususunda başarılı demektir. İnatçı olmak ve diretmek yerine faklı seçenekler üzerinde anlaşmaya çalışmak, bunu yaparken de duygularınızı bastırmamak bu anlamda çok önemlidir.


Bir önceki yazımız olan « makalemize de bakmanızı tavsiye ederiz.
google

yorumlar



Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?