irc

IRC (Internet Relay Chat)

IRC Platformu Nedir, Nasıl İletişim Kurulur?

İnsanların giderilmesine en ihtiyaç duyduğu iki şey sırasıyla yemek yemek, nefes almak ve uyumayı içeren fizyolojik ihtiyaçlar; iş bulma, ailesini koruyabilme ve barınma ihtiyacını gereksinimini içeren güvenlik ihtiyaçlarıdır. Günümüzde bu tür ihtiyaçların hemen hemen her insan için karşılanması oldukça kolay olmakta, pek az insan bu ihtiyaçlarının karşılanması konusunda şanssız durumdadır. En temel iki ihtiyacını karşılayan insanın önüne sıralamada üçüncü sırada olabilecek sosyalleşme ihtiyacı ortaya çıkar. Sosyalleşmek; insanın diğer insanlarla, doğayla etkileşimini gerçekleştirerek kendine güven kazanmasını, toplumun bir parçası ya da herhangi bir yere ait olduğunu hissetmesine olanak verir. Bu yüzden insanlar temas ettikleri her alanda sosyalleşme ihtiyaçlarının giderilmesinin bir sonucu olarak bazı davranışlarda bulunmaya, iletişim sağlamanın yollarını aramaya başlarlar.

Yaklaşık son 30 yıldır hayatımızda var olup son 20 yıldır da aktif olarak kullandığımız bir teknolojiye sahibiz. Bu da bilgisayar teknolojisinin bize sunduğu bilgisayarlarla ve İnternet bağlantısıyla iletişim kurabilmenin sağlanmasıdır. Bugünlerde hemen hemen her evde bulunan bilgisayarlar; ceplerimizde, çantalarımızda taşıdığımız akıllı telefonlar İnternet bağlantısı ile başkalarıyla mesajlaşmamıza, sesli ve görüntülü konuşmalar yapmamıza olanak verdiği için iletişimde daha eski sayılabilecek posta, telefon gibi iletişim yollarının yerine geçmiştir. Peki, teknolojiyle bu kadar gelişebilmiş iletişim yolunun ilk adımı, adımları neydi? Bu soru bizi cevap bulabilmek için irc hakkında bilgi sahibi olmaya götürüyor.

IRC Platformu Nedir, Nasıl İletişim Kurulur?

1988 yılında Finlandiyalı bir geliştirici olan Jarkko Oikarinen isminde bir genç IRC (Internet Relay Chat), Türkçe adıyla İnternet Aktarmalı Sohbet anlamına gelen bir platform geliştiriyor. Bu platform dünyanın her yerinden pek çok insanın birbiriyle konuşmasına, iletişim kurabilmesine, karşılıklı olarak dosya paylaşımı yapabilmesine olanak sağlıyor. Aynı zamanda IRC iki kişinin de birbiriyle gizli olarak chat yapabilmesine imkân veriyor. Bir kişi irc hakkında bilgi almak istiyorsa önce temel olarak bunları bilmelidir. Eğer irc hakkında detaylı bilgi alınmak istenirse ilk önemli olan şey, birçok insanın ya da iki kişinin birbiriyle etkileşimde bulunması imkân veren bu platformun nasıl çalıştığıdır. Temel olarak IRC, sunucuların ve o sunucuda bulunan istemcilerin oluşturduğu bir ağdır.

Örneğin; iki kişi birbirileriyle iletişim kurmak istediğinde bu iki kişi aynı sunucuya bağlanmalıdır. İki kişinin diğer ismiyle istemcinin birbirleriyle direkt olarak değil de arada bir sunucu bulunmasıyla bağlanmasının avantajları vardır. Örneğin; bir istemci karşıdaki istemcinin mesajlarını almak istemiyor, onu engellemek istiyorsa bu durum ancak iki istemciyi birbirine bağlayan sunucu sayesinde gerçekleşir. Diğer bir iletişim türü de birden fazla kişinin aynı anda iletişim kurabildiği yöntemdir. Bu tür bir iletişim için IRC içinde kanal sistemi kurulmuştur. İsteyen istemciler dâhil olmak istedikleri kanala bağlanıp diğer pek çok kişiyle iletişim kurma imkânına sahip olabilirler. Tüm bu iletişim yolları sadece metin tabanlıdır. Günümüzde yaygın olarak kullandığımız sesli ve görüntülü iletişim yolları IRC için mümkün değildir.

IRC CHAT

Konuşmaların kimin tarafından yönetildiği de hakkında bilinmesi gereken günümüzdeki iletişim yollarıyla karşılaştırılmasını sağlayan bir konudur. Eğer iki kişi birbiriyle konuşurken bir taraf konuşmayı sürdürmek istemezse konuşmayı sonlandırabilir. Fakat kalabalık kanallardaki konuşmalarda bunu sağlamak mümkün olmayacağı için “kanal op’ları (operator’ın kısaltması)” da denen kanal yöneticileri oluşturulur. Yöneticiler kanalda istemedikleri kişi kanaldan uzaklaştırabilme ya da istediği kişilere konuşma olanağı verme yetkilerine sahiptir. Kalan yetkiler için IRC platformu içinde kanal yöneticilerinden daha üstte ve daha fazla yetkiye sahip sunucu yöneticileri bulunur.


Bir önceki yazımız olan « makalemize de bakmanızı tavsiye ederiz.
google
ETİKETLER :

yorumlar



Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?