ikna-kabiliyeti

Sohbette İkna Kabiliyeti

Sohbette İkna Kabiliyeti Edinmek

Başlangıçta terimin anlamına bakacak olursak,ikna etmek birinin bir başkası tarafından herhangi bir konuya inandırılmasıya da bir eylemi gerçekleştirmesi için harekete geçmesini sağlamak anlamı taşır.İkna edici konuşma, belirli bazı sözlü konu açma ve açılan tartışmaların belirli bir kitleyi ya da kişiyi harekete geçirme hedefiyle yönlendirilmesidir. Anlaşıldığı üzere sohbette ikna kabiliyeti bir amacın olmasından gelmektedir. İkna yeteneği olan bir konuşmacı ne anlatmak istediğini anlatmadan önce bilir ve dinleyicisinden gelecek belli bir tepkiyi uyandıracak şekilde hareket eder. Bu durum da gene dinleyicisinin nasıl tepkiler verebileceğini bilmesinden kaynaklanır. Sohbette ikna kabiliyeti açıkça yaratıcılık gerektirir. İnsanların empati kurmasını sağlayacak örnekler ya da hikayeler bu yetinin ayrılmaz bir parçasıdır. Aynı zamanda gelebilecek her soru için doğru bilgi birikimi ve hazırcevaplık gibi niteliklerle iyice parlaması sağlanabilir.

Gündelik hayatta baktığımızda konuşarak ikna etmek kişilerde bir etki bırakmak yoluyla olur. Bu duygusal ya da düşünsel bir etki olabilir. Sohbette ikna kabiliyeti diğer tüm yetiler gibi zamanla geliştirilebilecek, çalıştıkça güçlendirilebilecek bir kabiliyettir. İkna yeteneğini geliştirmek isteyen insanların uygulayabileceği bazı yöntemler de vardır.

İlk olarak açık ve doğrudan iletişim kurmak gereklidir. Sözü fazla uzatmadan, kolay anlaşılır kelimeler ve cümle dizilimleriyle, yanlış anlaşılmaya mahal vermeksizin kurulan iletişim, ikna etme amacını gerçekleştirebilmek için çok önemlidir. Sohbette kopukluk olması ya da ne söylendiğinin anlaşılmaması durumunda karşınızdakileri hareket geçirmeyi bekleyemez konuşmacı. Tarih boyunca pek çok filozof ve siyasetçi açık ve belli mesajları tekrar tekrar söylemeyi karmaşık yeni bilgiler vermeye tercih etmiş gibi görünmektedir. Bu bağlamda gereğinden fazla kelime tüketmeden ve konunun özünden sapmadan sürdürülmeli iletişim.

Bir diğer etkili yöntem de espri anlayışı ve insanları güldürebilmektir. Şaka ve espri özellikle beklenmediği anlarda kullanıldığında etkilidir. Kendilerini güldüren ve kendisi de sık sık gülen insanlara duyulan güven çok daha hızlı oluşmaktadır. Gülen dinleyici rahatlıyor ve dinlemeye de daha açık hale geliyor, bu şekilde de ikna edilmesi kolaylaşıyor. Espri ve şakaların açığa çıkardığı hormonlar dinleyicinin mutlu hissetmesi ile yakında ilgili. Doğal olarak bu mutluluk bu sohbetten alınan keyif olarak kayıt ediliyor beyinde. Aynı zamanda ani tepkime, sanki bünye şeker almış gibi algılara da uyarıcı etkisi yapıyor.

Bahsedilmesi gereken en son ama en önemli yöntem ise konuşmacının kendine güveni ve bu güveni yansıtma şekli tabii ki. Açıkça görülebilir ki kendine güveni olmayan bir kişi başka insanlarda güven yaratmada da başarısız olacaktır. Hâlbuki sohbette ikna kabiliyeti kurulan bu güven ilişkisi ile yakından ilgilidir. Yanı dinleyici harekete geçmeye ikna edildiği takdirde başına kötü bir şey gelmeyeceğinden emin olmak ister ya da bir konuda ikna edildiyse doğruya ikna edildiğini bilmek ister. Bu sebeplerden dolayı da güvenmediği bir kişi tarafından ikna edilmesi mümkün değildir. Bu güven de ancak ve ancak kişinin kendine olan güveni gözlemlenirse köklenmeye başlayabilir. Bunu bugün reklamlarda ve pazarlama sektöründe kullanılan iletişim yöntemlerinde de görebilirsiniz. Bir şeyi satın almaya karar vermeden önce bile insanlar uzmanların onayladığını ya da güvenilen isimlerin de aynı ürünü kullandığını duymak istiyor. Hatta üzücü bir şekilde bir noktadan sonra söylenenlerin doğru olmasından ziyade nasıl söylendikleri pek çok kişi için daha önemli olmaya başlıyor. Bunu da göz önünde bulundurarak artık daha tetikte olan insanlarla iletişim kurarken daha sonra ispatlanamayacak, temelsiz bilgiler yerine araştırılmış, kesin bilgiyi referans göstererek hareket etmek en doğrusudur. Çünkü bir kez fark edildiğinde aynı kişi ya da grubu tekrar ikna etmeniz artık imkansız olacaktır.


Bir önceki yazımız olan « makalemize de bakmanızı tavsiye ederiz.
google
ETİKETLER :

yorumlar



Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?