sosyal medya

Sosyal Medya

Sosyal Medya Özellikleri Ve Yararları

Sosyal medya hepimizin göz önünde ve sahte hayatlar yaşamamızı sağlar. Fakat sosyal medya bilgi amaçlı kullanıldığı takdirde yenilikleri kaçırmamış ve farklı ülkelerden haberdar olmuş oluruz. Bu sebeple sosyal medya bilinçli kullanıldığı zaman faydalı ve bilgilendirici bir yapıdır.Bu sitelerin kullanımı sırasında bilgisayar veya telefonunuza kötü niyetli yazılımlar nedeniyle zarar gelebilir. Tüm bu özelliklerin yanında insanlar düşüncelerini sosyal medya aracılığı ile tüm dünyaya özgürce duyurabilirler. Sosyal medya insanların fikirlerini beyan etmeleri üzere kullanabilecekleri, bilinçli olarak kullanıldığında yaralı olabilecek bir yapıdır.

Kişilerin dünya ile iletişim halinde olmalarını, insanların yaşam tarzlarını daha yakından tanımalarını ve arkadaşları ile irtibat halinde olmalarını sağlayan bir yapıdır. Genellikle tek yönlü bilgi paylaşımı sonucunda oluşan çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımı sağlayan sitelerdir. Sosyal medya kişilerin birbirleri ile kurdukları bağların ve kişinin internet üzerinden vurguladığı fikirlerin bir bütünüdür. Sosyal medya herkesin ilgisi doğrultusunda istedikleri içeriğe ulaşabilmelerini de sağlar. Bu tip alanlarda zaman veya mekân kavramı yoktur. Bu platformlarda insanların sorularına cevap verir, onlara soru sorar, fikirlerinizi beyan eder ve çeşitli paylaşımlarda bulunursunuz. Sosyal medya çoğu düşünüre göre çok geçerli eğitim yollarından biridir. İnsanlar kendi hikâye ve tecrübelerini ilgili kişiler ile paylaşırlar. Farklı vizyonları tanımamızı ve hayata farklı perspektiflerden bakmamızı sağlayan uygulamalardır.

Sosyal medya adınızı duyurmak veya şirketinizin reklamını yapmak üzere ideal niteliktedir. Sosyal medya geleneksel medya tiplerinden farklıdır. Fikirlerinizi beyan etmek üzere ücret ödemenize gerek yoktur ve bilgiler görecelidir. Bu tip platformlarda tek tip bilgi edinmek neredeyse olanaksızdır. Birçok düşünce biçimi ile karşılaşabilirsiniz. Geleneksel medya yöntemlerinden en büyük farkı ise yayın için herhangi bir lisansa ihtiyaç duymadan istediğinizi yayınlayabilmenizdir. Söyledikleriniz veya yaptıklarınız için tutanak tutulmaz. Geleneksel ve sosyal medyanın ortak özelliği geniş ve küçük çaplı kitlelere ulaşa bilmeleridir. Geleneksel medya genellikle mass medya olarak adlandırılır. Bu da medyanın ulaşım alanlarının ne kadar geniş olduğunu anlamamızı sağlayan bir sözcüktür. “Mass” sözcüğü İngilizcede büyük çaplı, kitle, topluluk, yığın, küresel anlamlarına gelmektedir. Yani tüm medya tiplerinin esas amacı büyük kitlelere ulaşmaktır. Sosyal medya ilkeleri 6 kısma ayrılmaktadır. Bu kısımlar sırasıyla; erişim, kullanılabilirlik, erişilebilirlik, yenilik ve yenilikçi düşünce, kalıcılık ve en önemlisi özgürlüktür. Sosyal medya ayrıca teknoloji blogları, iş ağları, kurumsal sosyal ağlar, mikrobloglar olmak üzere çeşitlilik gösterirler. Hatta günümüzde medya mesajlarını analiz etmek üzere çalışan medya okuyucuları bulunmaktadır.

Yazıların değerleri biçilir ve belirli kıstaslara uyularak yazılıp yazılmadıkları kontrol edilir. Avrupa’da çok geçerli olan soysal medya okuryazarlığı eğitimine başlanmıştır. Bu eğitim sırasında öğrencilere sosyal medyanın nasıl kullanılacağı, karşılaşabilmeleri olası olan kişilik saldırıları ve verimli sosyal medya kullanımının nasıl olması gerektiği öğretilmektedir. Türkiye’de sosyal medya okuryazarlığı gelişmiş bir meslek değildir. Medyadaki olayları takip eden RTÜK kurumudur. RTÜK kurumu tarafından oluşturulan uzman sosyal medya kontrol kurumu yazıların değerlendirilmesini yaparlar. Sosyal medyanın hayatımıza girmesi ile birlikte birçok değişim yaşandı. Yaratıcılık ve kelime sanatlarına verilen önem gün geçtikçe artmaya başladı. Fikirler ve gerçekler önem taşımaya başladı. Sosyal medya ile katılım çağı doğdu. Herkes medya için ne kadar üretken olacağını düşünmeye başladı. Kısaca insanların hayata bakışı ve değerleri tamamıyla değişti. Medya kullanımının yaygınlaşması eğitim sistemlerinin düzenlenmesinde etkili olan unsurlardan biri oldu. Milyonlarca kullanıcıya sahip bu medya tipi baştan itibaren yeni nesil üzerinde daha büyük bir farkın dalık yaratmıştır.


Bir önceki yazımız olan « makalemize de bakmanızı tavsiye ederiz.
google
ETİKETLER :

yorumlar



Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?